De toekomst: geïnspireerd door de natuur

biomimicry, buurtzorg Marjolein Pijnappels biomimicry, buurtzorg Marjolein Pijnappels

Buurtzorg: het mycorrhiza van de zorgsector

Stel je een wereld voor waarin de gezondheidszorg draait om mensen, waarin autonomie en vakmanschap centraal staan, en waarbij de focus ligt op zorgverlening van hoge kwaliteit in plaats van op bureaucratische rompslomp. Deze visie wordt werkelijkheid dankzij Buurtzorg, een thuiszorgorganisatie in Nederland die het traditionele managementdenken achter zich heeft gelaten en in plaats daarvan een gedecentraliseerd, mensgericht model heeft omarmd.

Meer lezen
schimmels, deep ecology Marjolein Pijnappels schimmels, deep ecology Marjolein Pijnappels

De kracht van samenwerking: een multispecies perspectief op de post-kapitalistische economie

Het kapitalisme, door velen beschouwd als de grote boosdoener, zit zowel in onze natuur als in die van andere soorten. Hier introduceer ik het mycelium, de oudste markteconomie ter wereld, dat de wortels van tachtig procent van alle plantensoorten met elkaar verbindt, voedingsstoffen en communicatiesignalen uitwisselt, en op slimme wijze voedselschaarste creëert om zijn eigen overleving te waarborgen.

Meer lezen
musea, workshop Marjolein Pijnappels musea, workshop Marjolein Pijnappels

Museum van de Toekomst

“Een museum van de 21e eeuw is flexibel en responsief en via multiplatformnetwerken verbonden met een breder publiek. Ze beschikken over proeftuinen, opslaglocaties en slimme technologie en ontwikkelen snel nieuwe tentoonstellingen en programma's. Dit is een museum dat is ontworpen om de toekomst opnieuw uit te vinden.” bron: #futuremuseum

Meer lezen
ultralangetermijn Marjolein Pijnappels ultralangetermijn Marjolein Pijnappels

Pleidooi voor kathedralisch denken

Vroeger bouwde men kathedralen, maar wat is de erfenis van ónze generaties? We laten in de oceaan een plastic soep achter met eeuwigheidswaarde. Ironisch genoeg (maar niet bepaald verrassend) is juist ons kortetermijndenken de oorzaak van deze langertermijn erfenis. Hoe kunnen we ‘kathedralisch’ denken inzetten om betere voorouders te worden?

Meer lezen
toekomstspeculatie Marjolein Pijnappels toekomstspeculatie Marjolein Pijnappels

Biomedifuturisme

Autonome robots, chipimplantaten en diepe hersenstimulatie lijken de grenzen tussen mens en machine lijken te vervagen. Nieuwe medi-technologische innovaties confronteren ons met uitdagingen en indringende vragen, over de mens en het zorgsysteem. In een collegereeks aan Masterstudenten van het Radboudumc verkende ik de toekomst van de biomedische wetenschappen. Hun verhalen zijn gebundeld in Biomedifuturism.

Meer lezen
pluriversum, ecologie Marjolein Pijnappels pluriversum, ecologie Marjolein Pijnappels

Het pluriversum in onze wilde tuin

Hoewel we hard hebben gewerkt om wat te maken van onze tuin, hebben we het écht harde werk niet eens zelf gedaan. Het omploegen van de bodem met duizenden kleine haarvaatjes. Het uit de bodem trekken van overtollig stikstof en opslaan in blad en stengel. Het herstellen van de verbroken myceliumdraden en de aanleg van ondergrondse schimmelwegen naar de nieuwe plantenpopulatie. Dat doen wij niet, dat doen zij. De miljarden wezens die in en op de grond leven.

Meer lezen
bevallen Marjolein Pijnappels bevallen Marjolein Pijnappels

Wat gebeurt er als we een AI laten fantaseren over bevallen?

Bevallen kan álles zijn: overweldigend, pijnlijk, orgastisch, traumatisch, medisch, hands-off, chill. Waarom zien we in de visuele cultuur (foto’s, film) geboorte dan vaak uitsluitend hysterische ziekenhuisbevallingen met vrouwen op hun rug en een paniekerige man aan haar zij? En hoe kan AI daar verandering in brengen?

Meer lezen
ecologie Marjolein Pijnappels ecologie Marjolein Pijnappels

De anderen in ons

We zijn op een diep, biologisch niveau zo verbonden met al het leven om ons heen, maar toch denken we dat 'natuur' iets compleet anders is dan ‘mens’. Maar we zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken. We ontstaan en leven in ononderbroken verbinding met anderen.

Meer lezen
biodiversiteit, stadsnatuur Marjolein Pijnappels biodiversiteit, stadsnatuur Marjolein Pijnappels

Nieuwe Natuur: Code Groen

Als vervolg op Code Blauw en Code Rood presenteren Architectuurcentrum CASA en het platform Arnhem Klimaatbestendig Code Groen, een online-programma over de vraag hoe biodiversiteit in de stad te stimuleren. Ik werd samen met Barbara Wagensveld uitgenodigd om te praten over onze visie op natuur in de stad (of is het een stad in de natuur?) en het project Andere Arnhemmers.

Meer lezen
AI Marjolein Pijnappels AI Marjolein Pijnappels

AI-art is menselijk. En heeft dezelfde menselijke gebreken

Het échte probleem van AI is niet dat het ‘technologische nep-kunst’ is die kunstenaars brodeloos maakt (wat ik betwijfel), en zelfs niet dat het werk van kunstenaars steelt om te trainen (wat is bewezen), maar dat AI in- en in-menselijk is, en dezelfde menselijke gebreken uitvergroot.

Meer lezen