Exploring Futures met studenten

In november begonnen studenten van de Radboud Universiteit aan een boeiend avontuur met het Honours Programma, waar Exploring Futures centraal stond. De deelnemers, van student religiestudies tot kunstmatige intelligentie en van natuurkunde tot psychologie, verdiepten zich in de toekomst van AI, zingeving en social media. Kritisch werden concepten als AI-lichaamsintegratie, digital twins na overlijden en een algoritme met mensachtig bewustzijn en geweten onder de loep genomen.

De cursus werd begeleid door de toekomstecoloog en ging verder dan slechts speculeren over wat komen gaat. Het draaide om het ontwikkelen van vaardigheden voor ultralangetermijndenken en het verbeelden van de toekomst. Een cruciale bekwaamheid in de 21e eeuw, waarbij informatie gestructureerd en in context geplaatst moet worden. De cursus bood een waardevolle combinatie van creatieve en analytische vaardigheden, gericht op het bouwen aan een duurzamere wereld.

Het leerproces

De eerste avonden vormden de basis met inzichten in ultralangetermijndenken en het verkennen van de persoonlijke en gezamenlijke verledens, hedens, en toekomsten. Studenten verkenden wereldwijde ontwikkelingen en pasten methoden uit science fiction en speculative design toe. Het Toekomstwiel, Futures Triangle, en Mapping Futures werden ingezet om toekomstscenario's te concretiseren. Creativiteit kwam tot uiting in het schrijven van toekomstverhalen, waarbij AI-art-to-image-algoritmen werden ingezet.

Terugblik en vooruitzicht

De diversiteit in deelnemers bracht rijke perspectieven en inzichten naar voren. Van meditatieve oefeningen tot diepgaande analyses, de cursus omvatte verschillende methoden en technieken. De eindpresentaties van toekomstverhalen illustreerden niet alleen de creativiteit van de studenten, maar onthulden ook onderliggende verbanden en hoofdthema's. De Backcasting-opdracht naar het heden zorgde voor concrete strategieën en activiteiten.

Leerdoelen en toekomstige kansen

Het was mooi om te zien hoe de studenten inzicht ontwikkelden in verschillende types toekomstintelligentie, zich (met wisselende diepgang) bewust werden van hun eigen frames en aannames, en vaardighede verwierven om diverse toekomsten te verkennen. Het vermogen om theoretische kennis te verbinden met verbeelding en speculatie opent de deur naar een breder begrip van de wereld.

Exploring Futures was niet alleen een cursus; het was een ontdekkingsreis naar het vermogen om op ultralangetermijn te denken en actief bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het avontuur mag dan zijn afgerond, maar de vaardigheden en inzichten die zijn opgedaan, blijven relevant in de voortdurend veranderende wereld. De vraag is niet alleen hoe we de toekomst zien, maar vooral hoe we die samen vormgeven.

In november 2024 vindt de volgende cursus plaats voor studentenvan de Radboud Universiteit.


De toekomstecoloog ontwikkelt toekomstscenario’s geïnspireerd door de natuur, voor organisaties en overheden. Interesse? Neem contact op of download de gratis Futures Ecologies toolbox.

Vorige
Vorige

Samenwerking in het Symbioceen

Volgende
Volgende

Op de sofa bij het algoritme