Ecologische kalenders voor de moderne samenleving

Wanneer we ons losmaken van natuurlijke cycli, ruilen we verbondenheid in voor comfort. Onze ontkoppeling van de natuurlijke cycli en seizoensperikelen stelt ons in staat om te groeien en consumeren ver voorbij de draagkracht van het ecosysteem van onze planeet.

Om de verbinding met onze biologische cycli en ecosystemen te herstellen en te verkennen hoe we deze verbinding opnieuw kunnen afstemmen in een postmoderne wereld, nodig ik je uit om met mij mee te gaan naar het eiland Pongso no Tao, alvorens een reis te maken naar de toekomst van een drijvende stad in het zuiden van Nederland. Zo begon ik mijn lezing tijdens het symposium Re-patterning our Seasonal Cultures in september aan de Universiteit van Bergen.

Marjolein geeft keynote tijdens het ‘Re-patterning our Seasonal Cultures’ symposium in Bergen, Noorwegen

Dit symposium markeert de afronding van het CALENDARS-onderzoeksproject aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen), waar ik bij betrokken ben geraakt. Parallel aan dit project ben ik binnen platform wondermash gestart met onderzoeksproject Re-syncing Humans to Habitat waarin ik verschillende manieren onderzoek waarop mensen zich kunnen verhouden tot de natuur waarvan ze een integraal onderdeel zijn.

Onderdeel van het CALENDARS-project is het populair-wetenschappelijke boek 'Changing Seasonality’, met 35 hoofdstukken van auteurs wereldwijd, waaronder ikzelf. Daarnaast heb ik gewerkt aan een onderzoeksartikel voor Science and Society Journal en heb ik de keynote-presentatie 'How Ecological Calendars could Guide our Modern World' gegeven tijdens het symposium Re-patterning our Seasonal Cultures in september aan de Universiteit van Bergen.

Door het verkennen van ecologische kalenders, met name die van de volkeren van de Pamir-bergen en het eiland Pongo no Tao, stel ik me voor hoe toekomstige moderne samenlevingen zich kunnen afstemmen op cycli in hun eigen habitat, ecologische en geologische ritmes en tijdschalen.

Deze verkenning heeft geleid tot een kort, speculatief verhaal over 'Maaskant', een drijvende toekomstige samenleving in het zuiden van Nederland, in een publicatie (ingediend) in het tijdschrift Time & Society.

Lees hier alvast een voorproefje van het artikel of bekijk een opname van de voorbereiding van de lezing van Marjolein hieronder:


De toekomstecoloog ontwikkelt toekomstscenario’s geïnspireerd door de natuur, voor organisaties en overheden. Interesse? Neem contact op of download de gratis Futures Ecologies toolbox.

Vorige
Vorige

Ontwerp de toekomst met scifi prototyping

Volgende
Volgende

Dorpsgerichte toekomstverhalen