Dorpsgerichte toekomstverhalen

Horst Futures is een uniek experiment waar alle dorpsbewoners samen nadenken over de toekomst.

Horst Futures is een cultureel experiment op intiatief van inwoners, creatieve ondernemers en scholen uit de gemeente Horst aan de Maas. In het Horst Futures Pop-up Lab ontwikkelen gemengde groepen inwoners (creatieve makers, politici, jongeren, ondernemers) zoveel mogelijk creatieve toekomstverhalen voor de 16 dorpen binnen Horst aan de Maas met de methode science fiction prototyping.

We lijden als samenleving aan een ernstig geval van kortetermijn- denken, waardoor we van de ene crisis (klimaat, stikstof, woningbouw, landbouw, vluchtelingen) in de ander lijken te vallen. Daarom hebben we een langetermijnbril nodig die ook toekomstige generaties meeneemt in ons denken. Hiermee zijn we niet langer een speelbal van ontwikkelingen, maar nemen we de leiding: we vormen actief onze eigen toekomst(en).

Beeld ontwikkeld door AI en kinderen van Basisschool Weisterbeek olv de toekomstecoloog

We organiseren in 2024 4x een Horst Futures Pop-up Lab waar gemengde groepen inwoners de toekomst van de zestien dorpen van Horst aan de Maas stap- voor-stap gaan verkennen en vanuit die scenario’s verhalen gaan maken. We ontwikkelen toekomstpaden met concrete acties voor de korte en lange termijn die leiden tot de toekomst die we wensen. Die toekomst brengen we dichterbij door kansrijke acties te koppelen aan werkgroepen met lokale ondernemers, makers en kunstenaars die ze uitwerken in de praktijk.

Meer weten? > naar projectpagina


De toekomstecoloog ontwikkelt toekomstscenario’s geïnspireerd door de natuur, voor organisaties en overheden. Interesse? Neem contact op of download de gratis Futures Ecologies toolbox.

Vorige
Vorige

Ecologische kalenders voor de moderne samenleving

Volgende
Volgende

Schimmels als wetenschappers